image
image
image
image

Jakthunden, jägarens bästa vän

Det finns mycket en jägare behöver för att kunna jaga. Hen behöver en plats att jaga på och ett bra gevär, det är ju ganska självklart. Man behöver också sådant som gör jakten lättare och mer trevlig, till exempel sköna kläder som man inte syns särskilt väl i, rejäla skor och ett jaktpass med en skön stol att sitta på under de tidiga morgontimmarna. En termos för kaffe är inte dumt det heller. Men det finns en sak som är jägarens allra bästa vän – jakthunden.

Människor har sedan väldigt lång tid tillbaka använt sig av hundar för jakt, och många är också speciellt framavlade för att användas i jakt. Ett ganska tydligt exempel är taxen som utvecklades för att användas inom rävjakt. Man förstår varför när man vet att rävens gryt är ganska smala tunnlar, och likaså är taxen en hund som har korta ben och en lång kropp, perfekt för att krypa ned i gryt och jaga ut rävar med.

Men en jakthund är oftast inte bara ett hjälpmedel för jakt, det är också en riktigt bra vän till jägaren och dennes familj. Det gäller att man tar bra hand om hunden så att den har en god hälsa och känner tillit till husse, matte och familjen. Att ge hunden bra mat som håller den stark och frisk är viktigt, och det är även väldigt viktigt att se till att den får sin motion. Att springa, cykla och promenera med sin hund, helst dagligen, är bra både för ägaren och för hunden. En skön hundbädd att sova i och mycket kärlek gör att hunden kommer vara en glad och frisk sådan, och då blir den också en bättre jakthund, och en vän för livet till alla i familjen.