image
image
image
image

Köttindustrin

Kött är bra, det vet vi. Att säga att vi behöver kött för vår överlevnad fungerar inte längre. Och att tänka på vad vi handlar för kött har en stor inverkan på hela köttproduktionen och på miljön.

Varje enskild människa kan påverka sin och sina efterlevares framtid. Det handlar om att vi måste se med ett lite längre perspektiv och att allt vi gör kommer tillbaka. Att välja kravmärkta köttprodukter där vi vet att djuren haft det bra, eller att jaga vilt själv som är det bästa, är att ta hänsyn. Det går inte att säga att alla ska vara veganer, men alla borde tänka på att variera sin kost och inte överkonsumera kött.

Överkonsumtion av kött

En överkonsumtion skapar negativ klimatpåverkan. Och att trenden med LCHF (low carb higt fat) gör att vi ska säga hej då till pasta och kolhydrater och bara tänka kött, kött, kött i varje måltid ökar utsläppen av växthusgaser. Att klaga på att köttindustrin är dålig på grund av djuruppfödning, mer resurskrävande och större vattenförbrukning, är att inte se till helheten. När det kommer till animalieprodukter handlar det om att välja bort nötkött som är väldigt resurskrävande och att istället välja kyckling eller gris. Men liksom att det kan vara onyttigt att äta för mycket potatis, kan det vara dåligt att överkonsumera kött. Vi måste behålla det biologiska mångfaldet. Och genom att exempelvis fånga för mycket lax kanske arten dör ut. Allt handlar om att vi måste börja tänka till både en och två gånger i matbutikerna när vi gör våra val. För, genom att göra medvetna val och handla närproducerat kan vi få de stora köttindustrierna att skärpa sig och ta mer allvar.

Quorn och Soja

För vegetarianer gäller det att äta Quornprodukter: Quorn är ett närke som framställer ovo-vegetariska prudukter av svamp, blandat med blite ägg. Eller att man väljer att äta sojaprodukter som kommer från sojabönan. Till julen kommer här ett recept på hur du kan laga enkla quornbullar att ha på julbordet. För mer spännande recept på bra mattips klicka på länken

• 1 gul lök, hackad

• 1 ägg

• 300 g quornfärs

• 1,5 dl ströbröd

• Vatten

• 1/5 tsk salt

• knappt 1/5 tsk vitpeppar

Blanda ströbröd med vatten och låt stå. Tillsätt ägget och kryddorna och blanda bra. Rör i färsen, behöver ej vara tinad, och blanda. Forma bollar och stek med olja eller smör i ungefär 4-5 min på varje sida