image
image
image
image

Akta dig för vilt på vägarna

Nu har höstmörkret lagt sig på riktigt och vi är inne i årets mörkaste period – och det ökar risken rejält för att krocka med vilt på vägarna.

Tidigare har vi tipsat om hur du på bästa sätt kan undvika viltolyckor genom att bland annat förbättra ljuset på din bil genom att fästa en frontbåde där du sedan kan montera fast ordentliga extraljus för att förbättra sikten. Och just nu är risken som störst för att denna typ av olyckor ska ske och detta framförallt i våra skogslän som främst finns i södra och mellersta Sverige. Enligt Dagens Nyheter är det till exempel som störst risk för viltolyckor just nu i Småland, i Kalmar och Kronobergs län. Så hur ska man då på bästa och enklast vis undvika olyckor av denna typ? Tidningens bästa råd är bland annat att hålla fokus på att vara uppmärksam under bilkörningen samtidigt som man ser till så man har tillräckligt med tid för att anpassa hastigheten efter vägen och väglaget man kör på. Sedan tipsar tidningen, precis som vi tidigare gjort, om hur viktigt det är med rätt ljusförhållanden och i skogen är ibland ljust inte det bästa, så kör man ofta där vilt vistas är just extraljus att föredra.

Annat att tänka på

Något som också är en bidragande faktor till att så många viltolyckor faktiskt sker har med vår ouppmärksamhet att göra. Se därför till att undvika att fippla med mobiltelefonen eller pilla på radion alltför ofta under bilfärden när du sitter som förare, låt istället medpassagerare fixa med detta så att du kan hålla ögonen på vägen och din bilkörning. Och kom ihåg att även titta vid vägrenen som på körbanan eftersom det är från skogen som djuren kommer och ofta då plötsligt för att korsa vägen. Så kom alltså ihåg att hålla dig uppmärksam och fokuserad – då är chansen störst att du upptäcker vilt i tid och på så vis undviker en olycka i höstmörkret!