image
image
image
image

Jägaren & utrustningen

Jakten är något som är väldigt grundläggande för människor, för i alla tider har vi använt en blandning av list, styrka, spänst och utrustning för att jaga och fälla byten. Idag handlar det kanske mer om utrustningen än vad det handlar om att vara snabb, stark och smidig, främst eftersom utrustningen vi har tillgång till har blivit så mycket bättre. Men vad behöver en jägare för att lyckas?


Jaktintresset är ständigt stort, och det har på många sätt förändrats när man ser på vilken bild allmänheten har av jakten och jägare. Det har helt enkelt fått en ny image på sistone, vilket kan bero på flera saker. Bilden av jaktlaget som är hämtad ur filmen ”Jägarna” har fått kliva undan och vi ser numera på jakt på ett annat sätt i populärkulturen, när bland annat Jamie Oliver, Per Morberg och andra kända tv-kockar drar på sig jägarkepsen för att jaga ett djur som sedan ska tas tillvara på efter konstens alla regler. Just det här med att jaga för att få mat är något som får allt större utrymme i våra liv, i takt med att hälsotrenderna ökar och att allt fler faktiskt bryr sig om matens ursprung och hur det gått till när djuret har kommit till vår tallrik.

För många räcker det inte med att stå där i butiken och helt enkelt välja kött från ett djur som ska ha fötts upp på ett ekologiskt sätt, man vill helt enkelt veta att djuret har fått leva på ett naturligt sätt fram till dödsögonblicket, och genom att jaga i naturen kan man känna sig mycket mer försäkrad om att så är fallet. Ska man bli jägare måste man också ha jaktlicens, och den är kanske inte helt enkel att ta alla gånger. Om man vill ha inspiration kan man till exempel ta en titt på det kommande programmet i SVT där Lotta Lundgren ska ta jaktlicens under uppsikt av Leif GW Persson. Du kan läsa mer om programmet i den här artikeln i Allehanda.

 

Jägarens utrustning

 

För det första behöver man så klart ett riktigt bra vapen när man ska ut och jaga. Det ska vara anpassat till vilket sorts djur det är man jagar, och det ska vara ett bra vapen med skarpt site så man inte missar måltavlan och blir av med den potentiella middagen. Om man, vilket man ändå kan anta, är med i ett jaktlag måste man också ha möjlighet att kommunicera med de andra i laget på ett bra sätt, för att till exempel informera när ett djur rör sig mot deras position i skogen. Med en jaktradio som denna: http://www.activeoutfit.se/sv/153-jaktradio från Active Outfit kan man kommunicera med de andra jägarna på ett bra sätt.
Sen ska man så klart vara varmt klädd i bra färger och ha med sig en redig termos med gott kaffe. Då har man det mesta man behöver för en bra jakt.