image
image
image
image

Undvik viltolyckor

Det är väldigt härligt och bra för Sverige att vi har ett så rikt liv med vilt och många olika former av djur som rör sig i våra skogar, men ibland sker det krockar mellan människa och djur som är negativa för båda parterna. Då menar vi inte bildliga krockar, som när man pratar om kulturkrockar, utan vi menar bokstavliga krockar mellan djur och människa. Antalet viltolyckor i Sverige är ständigt hög, och även om vi gör mycket för att minska antalet olyckor så är det väldigt svårt att få ner siffrorna till noll. Ofta kan man läsa i tidningarna om att det har skett ett flertal viltolyckor, som den här artikeln från Västerbottenskuriren:

Mellan klockan 15.30 och 18.15 på tisdagen inträffade sju stycken viltolyckor, där fyra rådjur och tre renar blev påkörda.
– Det är på olika ställen i Västerbotten, väldigt utspritt. Och nu hände det precis en till, sa Christina Neidebro, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten när VK pratade med henne vid 19-tiden.

En av de saker vi gjort för att minska antalet viltolyckor är de viltstängsel som sitter uppe längs väldigt långa delar av de vägar som löper genom Sverige, och att man bygger övergångar eller tunnlar för djur är också en åtgärd som i allt större utsträckning infinner sig landet runt. En sak du som privatperson kan göra är att se till att skaffa dig en frontbåge till bilen och montera rejäla extraljus på den, så att du får bättre sikt när du är ute och kör om kvällarna. Djurens ögon fungerar som reflexer, så om man har extraljus ökar möjligheterna att se djuret på långt håll. Håll också extra utkik när du åker förbi öppna platser eller när vägen är det som skiljer en skog eller ett fält från ett vattendrag, där rör sig ofta vilt för att ta sig till vattnet och dricka.